06 - 16264547 info@cf-uitvaartzorg.nl

Een uitvaart, en dan…

Zoveel mensen, zoveel wensen is een gezegde waar veel waarheid in zit.

Juist in de moeilijke tijd na een overlijden is het goed om het over die wensen te hebben. Dit kunnen de wensen van de overledene zijn maar ook wensen die u zelf heeft voor het afscheid. Door deze wensen met elkaar te verbinden zorgt u voor een uitvaart die eer doet aan het leven van de overledene en  die u troost geeft door de wetenschap dat uw dierbare het zo gewild zou hebben.

…Elke situatie is uniek en vraagt om een persoonlijke aanpak…

 

Wat maakt een uitvaart persoonlijk?

Hield uw dierbare van gezelligheid en lekkere dingen dan kunnen we dat tot uiting laten komen in de muziekkeuze en lekkere hapjes die geserveerd worden na afloop van de uitvaart. Ik heb zelfs tijdens een plechtigheid een keer gele bananen schuimpjes uitgedeeld omdat dit de lievelingssnoepjes waren van de overleden mevrouw.

Kinderen mogen overal bij betrokken worden. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met de leeftijd en de keuze van het kind. Het ene kind wil veel weten terwijl het andere kind liever een mooie tekening maakt die op de kist gelegd kan worden. Ik kan u daarover adviseren tijdens het gesprek.

 

Mensen met een kerkelijke achtergrond willen graag een kerkdienst. Dit kan geregeld worden vanuit de kerk waaraan u verbonden bent maar er kan ook een volledige uitvaartdienst in de aula van de begraafplaats worden gehouden.

In deze tijd waarin veel nadruk wordt gelegd op behoud van ons milieu stelt men het soms op prijs dat de uitvaart duurzaam kan worden ingevuld.

Als u dat wenst, kijken we samen wat mogelijk is en wat bij u past.

Persoonlijke uitvaart

In alle rust gaan we met elkaar in gesprek over uw wensen voor de uitvaart. Door goed naar u te luisteren kan ik u adviseren over de mogelijkheden die bij u en de overledene passen.

Voor de kaart zijn er veel mogelijkheden en daarvoor heb ik een prachtige collectie rouwkaarten. U kunt kiezen uit (tekst) voorbeelden om u op weg te helpen, maar u kunt ook een eigen tekst, afbeelding, foto, schilderij of (kinder)tekening gebruiken om de kaart een persoonlijke uitstraling te geven.

 

In de dagen die volgen kom ik regelmatig bij u langs om u te helpen met zaken als muziekkeuze , foto’s en de invulling van het draaiboek voor de dag van het afscheid. Als uw dierbare thuis is opgebaard, kom ik vanzelfsprekend dagelijks bij u langs om even te controleren of alles in orde is.

Vindt u het moeilijk  om zelf te spreken tijdens de plechtigheid, dan wil ik dit graag voor u doen.  Zo worden toch uw eigen herinneringen uitgesproken, zonder dat u daar nerveus voor hoeft te zijn.

Kerkelijke uitvaart

De ervaring heeft mij geleerd dat het voor mensen met een kerkelijke achtergrond belangrijk is om een uitvaartverzorger te hebben die op de hoogte is van de gebruiken in hun kerk of gemeente.

Vanwege mijn kerkelijke achtergrond  is het voor mij  een voorrecht wanneer ik deze uitvaarten mag begeleiden. Ik ben zeer goed op de hoogte van de liederen, gebruiken en liturgieën in Christelijk Nederland.

Een goede samenwerking met de voorganger/predikant/ pastoor en de familie zorgt ervoor dat de uitvaart van een dierbare op waardige wijze verloopt.

In de dagen voorafgaande aan de uitvaartplechtigheid, heb ik nauw contact met degene die de dienst leidt, maar ook met de koster en de andere medewerkers achter de schermen die vaak een belangrijk aandeel hebben in het goede verloop van de afscheidsdienst.

Voor een kennismaking of voorbespreking kom ik geheel vrijblijvend naar u toe.

Duurzame uitvaart

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de vraag welke uitvaarttechniek (begraven of cremeren) duurzamer is. Uit onderzoek is gebleken dat niet de keuze voor begraven of cremeren, maar vooral de keuzes die gemaakt worden rondom de uitvaart, zwaarder wegen dan de uitvaarttechniek zelf.

Er is tegenwoordig veel mogelijk bij het kiezen van een milieu vriendelijke uitvaart. Zo kunt u ervoor kiezen om (indien de afstand dat toelaat) gebruik te maken van paard en wagen of de fietskar. Dat is een aanhanger die aan uw fiets kan worden vastgemaakt en waarop de kist vervoerd mag worden.

U kunt ook kiezen voor een kist die helemaal volgens het FSC keurmerk is geproduceerd. Mocht u liever geen kist willen dan kunt u kiezen voor een lijkwade. Dat is een prachtige doek die als omhulsel voor het lichaam kan worden gebruikt.  U heeft daarbij wel een opbaarplank nodig om de overledene op te vervoeren.

Voor catering na afloop zijn er mogelijkheden voor veganistische en vegetarische hapjes en drankjes.

Bij begraven kunt u bij de keuze van het grafmonument rekening houden met de duurzaamheid. Ook een natuurbegraafplaats kan invulling geven aan de wens voor een duurzame uitvaart.

Ik verzorg uitvaarten in de regio IJmuiden, Santpoort, Velsen en Velserbroek en alle omliggende plaatsen.